TUZ GÖLÜ Tuz Gölü, Orta Anadolu Bölgesi’n de göl. Yüzölçümü 1.500 km2, uzunlu*ğu'(kuzey-güney doğrultusunda) 90 km, genişliği (batı-doğu doğrultusun*da) 40 km, ortalama derinliği 2 m, de*niz düzeyinden yüksekliği 295 m. Konya, Aksaray, Ankara illeri arasın*da içinde kalan göl, Türkiye’nin Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölüdür.
Yaz aylarında buharlaşma nedeniyle, gölün alanı biraz daralır, kıyılarda ge*niş tuz birikimleri ortaya çıkar, daral*maya bağlı derinliği de azalır. Kıyıda oluşan tuz birikimleri 30 cm kalınlığa ulaşır. Tuzluluk oranı (binde 329) ol*dukça yüksektir. Neojen dönemi son*larında oluşmuş tektonik bir çöküntü alanı bir çanakta yerleşen gölün çevre*si ve dibi alüvyonla kaplıdır.
Güney*den Melendiz Çayı, doğudan Peçene- közü Deresi ile beslenir. Göl, çevresiy*le birlikte kapalı bir havza durumunda*dır. Güney kıyılarındaki bataklık-sazlık alanda flamingo, çamurcun, martı, ördek, kaz türü kuşlar barınır. Yılda 100-200 ton tuz üretilir. Batı kıyısında Yavşan, doğu kıyısında Kaldırım tuz*laları vardır. Tuz işletmesi, Tekel Ge*nel Müdürlüğü’ne bağlıdır.