Marmara Bölgesinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Hakkında Bilgi
Türkiye’nin en*düstri ve ticaretinin büyük ağırlığı İs*tanbul’da toplanmıştır. İstanbul’un Anadolu yakasında E-5 Karayolu çev*resinde yerleşen endüstri kuruluşları, Gebze ve İzmit’in doğusunda Sapanca Gölü’ne kadar uzanır, seyrekleşerek İz*mit Körfezi’nin güney kıyıları boyunca uzanır.
Bursa’da yeniden yoğunlaşarak Balıkesir ve Çanakkale’ye sıçrar. Böl*ge genelinde çeşitli ölçeklerde hemen her türde endüstri etkinliği vardır: Kimya, ilaç, orman ürünleri, metal, makine, içki, dokuma, giyim elektro*nik besin; İzmit’te kâğıt-sellüloz, petro-kimya, ülkenin tüm oto lastik fabri*kaları; Bursa’da dokuma ve otomotiv, Çanakkale’de tuğla, kiremit, karo fayans, seramik. Bölge, büyük boyutlar*da enerji tüketir. Enerjinin büyük bö*lümü, bölge dışındaki termik ve hidro*elektrik kaynaklardan taşınır. Bölgenin en önemli enerji üretim merkezi İstan*bul Ambarlı Termik Santralı’dır. Lin*yit, bor, volfram, manganez yatakları başlıca yeraltı kaynaklarıdır. Sağlık, eğitim, kültür, spor tesisleri hizmet ve etkinlikleri, ülke ortalamasının üzerin*dedir.
Bölgede, İstanbul (6) Edirne (1) ve Bursa (1) olmak üzere 8 üniversite vardır. Türkiye basın-yayın, bankacı*lık, sigorta, finans dünyasının merkezi İstanbul’dur. Bölge turizm açısından önem taşır. Uluslararası E-5 Karayolu, Edirne’den Sakarya’ya kadar bölgeden boydan boya geçer. Edirne’den başla*yan demiryolu, Avrupa ile İstanbul’un, İstanbul’un Anadolu yakasında Hay*darpaşa’dan başlayan demiryolu bütün Anadolu ve Ortadoğu ile bağlantı sağ*lanır. İstanbul Atatürk Havalimanı, uluslararası nitelikte dünya çapında önem taşıyan bir havaalanıdır. İstanbul Boğaziçi Kö
prüsü ile Fatih Sultan Mehmet Kö
prüsü, Asya ile Avrupa kı*talarını anakaralarını birleştirir.