12-03-2015, 08:51 PM
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: Apr 2015
Mesajlar: 14.126
| Şark (Doğu) Sorunu Nedir Kısaca Şark Sorunu Neden Ortaya Çıkmıştır? Günümüzde de hala çözümlenemeyen bir problemin ismidir Şark Sorunu. Osmanlı devletinin dağılması ve parçalanması sürecinde ortaya çıkan ve hala neticelenmeyen bir sorun olan Şark Sorunu hakkında konunun uzmanlarınca paylaşılmış olan kısa bir bilgiyi sizlere aktarmak istiyoruz. Gerek Jeopolitik önemi gerekse üzerinde bulunduğu bölgede yer alan bu bölgede daha uzun bir dönem bu sorunların çözülmeyeceği görülmektedir. Şark Sorunu (Doğu Meselesi) - “Şark Sorunu” olarak tabir edilen ifade ilk olarak Viyana Kongresi Sırasında (1815) kullanılmıştır.
Avrupa’da Şark Sorunu deyimiyle ne dile getirilmek istenmektedir? - Bu ifade; Avrupalı devletlerin,Osmanlı Devleti arasındaki ilişkilerini ifade etmek için kullanılmıştır
- Avrupalı devletler,Türk milletinin Anadolu Topraklarında yerleşmelerini ve Avrupanın içlerine kadar ilerlemesini Haçlı kuvvetleriyle engellemeye çalışmış ancak bir türlü başarılı olamamışlardır.
- Ancak Onları rahatsız eden şey aslında Türklerin bu topraklarda egemen olmasından çok Hıristiyanlık dinine mensup olan toplumların Osmanlı Devleti egemenliğinde sorunsuz bir şekilde yaşamalarıydı.
- 19. asır başlarında güç kaybetmeye ve zayıflamaya başlayan Osmanlı Devleti’nin güçsüzlüğünden faydalanmaya çalışalan Avrupalı devletler, Osmanlı Devleti egemenliğinde yaşayan Hıristiyanların haklarını ve vaziyetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini söyleyerek Osmanlı’nın iç işlerine karıştılar.
- Şark Sorunu, 19. Asrın ikinci yarısından sonra ise Osmanlı Devletinin Avrupa topraklarından atılarak Bizans İmparatorluğunu küllerinden canlandırma çabalarına dönüşmeye başladı.
- Bu süreçte Rusya’nın kışkırtması ile Balkanlarda Hristiyan azınlıkların başkaldırısı da başlamıştı.
Tersane Konferansı - 1876’da İngiltere’nin isteğiyle İstanbul’da tersane konferansı tertip etti.
- Konferansın emeli; Balkan olaylarını görüşmek ve Osmanlı-Rus anlaşmazlığını çözmekti.
- Toplantıya, Avusturya, Almanya, İngiltere, Rusya, İtalya ve Osmanlı Devleti katıldı.
Avrupalı Devletlerin Konferanstaki istekleri - Osmanlı Ordusunun Sırbistan ve Karadağ bölgelerinden çıkmaları
- Bosna-Hersek ve Bulgaristan’a otonomluk verilmesi
- Balkanlarda çeşitli alanlarda ıslahatlar yapılması
- Osmanlı Devleti, yapması istenilen bu istekleri direkt olarak iç işlerine karışmak olarak kabul etti ve reddetti.
- Devam edegelen bu süreç esnasında Osmanlı-Rus savaşı çıktı.
- Avrupalı devletleri Osmanlı ya karşı izlemiş oldukları iki yüzlü ve hasmane siyasetlerine devam etmişlerdir.
- 20. Asırda ise Avrupalı devletlerin en büyük amacı Osmanlı topraklarından alabildiğince büyük bir pay alabilmekti.
Rusya’nın Avrupalı Devletlerle Osmanlı topraklarını paylaşma önerisini İngiltere neden kabul etmemiştir? Bunun temel nedeni ise Rusların açık denizlere inerek İngiliz çıkarlarına zarar verebilmesi ihtimaliydi.
|
| |