05-18-2015, 10:50 PM
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: Apr 2015
Mesajlar: 14.126
| Amasya Genelgesi (Tamimi) Hakkında Bilgi AMASYA GENELGESİ (TAMİMİ) Amasya’da 22-23 Haziran 1919’da alınmış karar*ları içeren, Anadolu İhtilali’nin başlan*gıcı sayılan bildiri. Bildiride açıklanan kararlar, Mustafa Kemal’in 12 Haziran 1919’da Havza’dan Amasya’ya gelmesi ve 14 Haziran 1919’da Amasya’da ku*rulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ça*lışmalarının sonucunda alındı. Karar Mustafa Kemal, Rauf Bey (Orbay), Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Refet Bey (Bele), Mustafa Kemal’in Kurmay Başkanı Albay Kâzım Bey, Hüsrev Bey, asker ve sivil şifre memurlarının imzalarını taşımaktadır. Ayrıca Kâzım Karabekir ve Cemal Paşa’nın (Mersin*li) telgrafa onayları alınmıştır. Amasya Genelgesi’nin Maddeleri Bildiri*nin içeriği 6 maddede toplanmıştır: - Ülkenin bütünlüğü ve ulusun ba*ğımsızlığı tehlikededir. İtilaf Devletleri’nin etkisi ve güdümü altında bulunan İstanbul Hükümeti sorumluluklarının gereğini yapmamaktadır. Ulusun ba*ğımsızlığını yine ulusun azmi ve ka*rarları kurtaracaktır. Bu nedenle her türlü etki ve denetimden uzak, bağım*sız bir ulusal kurulan varlığı gerekli*dir. Bunu sağlamak için Anadolu’nun en güvenli yeri olan Sivas’ta ulusal bir kongrenin acele olarak toplanması ka*rarlaştırılmıştır. Bu ulusal kongreye katılmak üzere Osmanlı illerinin her sancağından ulusun güvenini kazanmış üç delegenin hızla yola çıkarılması gerekmektedir. Kongre toplantısı ulusal bir sır olarak saklanmalı ve yola çıka*rılacak delegeler Sivas’a kadar yolcu*luklarında kimliklerin gizli tutmalıdır.
- Doğu illeri adını 10 Temmuzda Er*zurum’da toplanması kararlaştırılan kongre için, adı geçen illerin Müdafaa- i Hukuk-u Milliye ve Redd-i İlhak derneklerinden seçilecek delegeler zaten Erzurum’a doğru yola çıkarılmışlardır. O zamana kadar öteki illerimizin de delegeleri Sivas’a varabileceklerinden, Erzurum Kongresi üyeleri, uygun gö*recekleri tarihte genel toplantıya katıl*mak üzere Sivas’a hareket edecekler.
- İllerden gelecek delegeler, Müdafaa -i Hukuk ve Redd-i İlhak dernekleri ve belediyelerce seçileceklerdir.
- Bu kararların uygulamasına 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, eski Bahriye Nazırı Hüseyin Rauf Bey, 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa, 13. Kolordu Komutanı Vekili Albay Cevdet, 3. Kolordu Komutanı Albay Refet Bey, Canik Mutasarrıfı Hamit Paşa, 12. Kolordu Komutam Albay Selahattin Bey, 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa, Bursa’da 17. Kolordu Komutanı Albay Bekir Sami Bey, Edirne’de Kolordu Komutanı Al*bay Cafer Tayyar Bey ve öteki bazı as*ker, sivil önemli kişiler çalışacaktır. Ayrıca Sadrazam Müşir Ahmet İzzet Paşa, Nafia Nazın Ferit Bey ve Ayan üyelerinden Ahmet Rıza Bey gibi kişi*lerin görüş ve düşüncelerine yer veri*lecektir.
- Müdafaa-i Hukuk-i Milliye ve Redd -i İlhak derneklerinin çekecekleri telgrafların Posta ve Telgraf Genel Müdürlüğü’nden bildirildiği gibi yalnızca telgrafhanelerde kabul edilmesi redde*dilecek ve kesin olarak haberleşmenin serbestçe yapılması için gösteriler ya*pılacak ve bu sağlanıncaya kadar gösteriler sürdürülecektir.
- Askeri ve ulusal örgütler kesinlikle kapatılmayacaktır. Komuta hiçbir bi*çimde terk edilmeyecek ve vekâleten de olsa başkalarına verilmeyecektir. Vatanın herhangi bir yerinde olabile*cek düşman işgal eylemleri bütün or*duyu ilgilendirecek, doğacak duruma göre ulusun savunmasına birlikte girişilecektir. Bu nedenle komutanlar birbirlerine derhal haber vereceklerdir. Silah, cephane ve öteki araçlar hiçbir biçim*de elden çıkarılmayacaktır. Bir ihtilal bildirisi niteliğinde olan bu kararlar, gizlilik koşuluyla 22 Haziran 1919’da, Kolordu Komutanlıklarına, Valiliklere, Mutassarrıflıklara genelge olarak bildirildi.
|
| |