07-04-2016, 07:28 PM
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: Apr 2015
Mesajlar: 14.126
| Amaç Sonuç Cümleleri Ve Örnekleri Hakkında Bilgi Amaç sonuç cümlesi nedir? Amaç, neden sonuç cümlelerine kısa örnekler ve konu anlatımı.
Eylemin hangi amaca bağlı olarak gerçekleştiği vurgulanır. Bu tür cümlelerde de “için, diye, üzere” gibi edatlardan yararlanılır.
Öznenin işi, hareketi gerçekleştirme amacı ve sonucu cümle içinde verilir.
Bu tür cümleler de ise iki yargının bir tanesi işin yapılma amacını anlatır ki.; yargılardan bir tanesi hâlâ yapılmamıştır.
Bir eylemin hangi duygu, düşünce veya dileği gerçekleştirmek amacıyla yapıldığını belirten cümlelerdir. Bu tür cümleler genellikle amaç bölümü ve sonuç bölümü olmak üzere iki bölümden oluşur. Sonuç bölümü hedeflenen amacı gerçekleştirmek için yapılanlardan oluşur. Amaç bölümü ile sonuç bölümü arasındaki ilişki “-mak için, -mek üzere, -meye, -ım diye, -me amacıyla, -me isteğiyle” ekleriyle sağlanır. Örnekler - Borçlarından kurtulmak için evini satmış.
- Ailesini görmeye Almanya’ ya gitmiş.
- Başbakan, ticari anlaşmalar yapmak üzere yurt dışına çıkıyor.
- Bu ,bizi birbirimize düşürmek maksadıyla söylenmiş bir sözdür.
- Şair, şiirinde herkes anlayabilsin diye yalın bir dil kullanmış.
- Yazar,eleştirmene şirin görünmek maksadıyla iki yüzlü davranıyor.
- Öfkesini yenmek için dışarı çıktı.
- Yoksulluktan kurtulmak için şehre göç etmiş.
- Kardeşi iyileşsin diye Allah’a dua ediyor.
- Bildiklerini anlatmak üzere karakola başvurdu.
- Bu sıkıntılara sınavı kazanalım diye katlanıyoruz.
- Yabancı dil öğrenmek için kursa gidiyor.
- Ailesini görmeye Almanya’ ya gitmiş.
- Bu ,bizi birbirimize düşürmek maksadıyla söylenmiş bir sözdür.
- Borçlarından kurtulmak için evini satmış.
- Amaç Sonuç Cümleleri İle İlgili Açıklamalı Örnekler
ÖRNEK 1:“Maçı izlemek için erkenden yola çıkmıştı.” Cümlesine “Hangi amaçla yola çıkmıştı?” diye sorduğumuzda alınan cevap “Maçı izlemek için.”diır. Yani erkenden yola çıkmasının amacı maçı izlemektir. Bu sebeple cümlede bir amaç sonuç ilişkisi vardır. ÖRNEK 2:“Fakirlere yardım etmek üzere para toplanacakmış.” Cümlesine “Para toplanmasının amacı nedir?” diye sorduğumuzda alınan cevap “Fakirlere yardım etmek”tir. Yani para toplamaktaki amaç fakirlere yardım etmektir. Bu sebeple cümlede bir amaç sonuç ilişkisi vardır. ÖRNEK 3:“Yemek yemeye eve gitti.” Cümlesine “ Eve gitmesindeki amaç nedir?” diye sorduğumuzda alınan cevap “Yemek yemek”tiır. Yani eve gitmesindeki amaç yemek yemektir. Bu sebeple cümlede bir amaç sonuç ilişkisi vardır. ÖRNEK 4“Fen lisesini kazanayım diye dersaneye gidiyor.” Cümlesine “Dersaneye gitmesinin amacı nedir?” diye sorduğumuzda alınan cevap “Fen lisesini kazanmak”tır. Yani dersaneye gitmesindeki amaç fen lisesini kazanmaktır. Bu sebeple cümlede bir amaç sonuç ilişkisi vardır. ÖRNEK 5“Araba almak amacıyla galericiler sitesine gitti.” Cümlesine “galericiler sitesine gitmesinin amacı nedir?” diye sorduğumuzda alınan cevap “Araba almak”tır. Bu sebeple cümlede bir amaç sonuç ilişkisi vardır. |
| |