05-16-2015, 06:26 PM
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: Apr 2015
Mesajlar: 14.126
| Edebiyatta kurmaca ve gerçeklik hakkında bilgi Edebiyatta Kurmaca ve Gerçeklik Nedir Gerçekçilik - Eski türk edebiyatında gerçek olaylar, ha*yattan gelen tipler özellikle halk edebi*yatı ürünlerinde canlandırılır.
- Fakat bun*lara ait çizgiler bir yandan da değiştiri*lir, düş gücüyle işlenir, bir üsluba soku*lur. Öte yandan, divan edebiyatının ta*savvuf anlayışı, biçim kaygısı ve gelenek*sel konularla sınırlanmasına rağmen sa*natçıların kendi serüvenlerine, çevrelerine ait gözlemlere ve günlük hayata da yer verdikleri görülür.
- Tanzimat’tan sonra hikâye ve roman tür*lerinde yazılmağa başlanan ilk eserlerden itibaren günlük hayattan alınan konular, meydana gelmiş olan veya meydana gel*mesi mümkün olaylar anlatıldı.
- Eserle*rinde bu türlü gerçeklere yer veren kimi yazarlar bir edebiyat okulu olarak daha çok romantizmin etkisi altında kaldılar.
Kurmaca; edebiyatı ikili bir te*mele, ütopyanın mirasına ve bilimsel ve*riye dayanır.(serüven*ler, kesinlikle yeni yaşam koşullan, teknik ve bilimsel verilerden yararlanma - Gerçekdışı burada yalnızca aldatmacayı açığa çıkar*ma işlevi görüyordu; oysa gerçek üzerin*de değil de, bir sözcüğün şimdiki özelli*ğiyle bilim kuramsal oluşumun bağıntısı üzerinde bir oyuna dayandırılarak olasıy*la özdeşleştirilmesi gerekirdi.
- Söz gelimi düşünce makinesiyle böyledir: düşünce kavramı ile makine kavramı, bugün için bir geçerliliği olmamakla birlikte, tasarlanabi*lir bir şey olarak, verimli bir biçimde bir*leştirilmiştir.
- Kurmaca edebiyatının, XIX. yy.’da gelişmeye başlaması, kültüre yeni bir nesnenin katılmasının, bu nesnenin sadık bir kültürel imgesinin var*lığını ve bütün öbür imgelerin buna göre yeni bir düzenlemeden geçirilmesini içer*diğini ileri süren olguculuğun ortaya çık*masıyla açıklanabilir.
- Bilimsel bir kavram, bir olasılık bile olsa, başka nesneler gibi bir nesnedir, bir kültürel imge oluşturur ve bu kültürel imge; tıpkı bilinen, sıradan nes*nelerin imgesi gibi, bununla eşit bir biçimde, ele alınır.
|
| |