SanalBilge.NET  

Go Back   SanalBilge.NET > Eğitim > Eğitim Bölümleri > Tarih Ve İnkilap
Kayıt ol Yardım Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12-10-2015, 10:03 PM   #1
Senior Member
 
Üyelik tarihi: Apr 2015
Mesajlar: 14.126
Standart Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının Katkıları


Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının Katkıları
-Tarih süresince Türk kadını, hayatın her evresinde erkeğin yanında bulunarak sorumlulukları paylaşmıştır.
-Kurtuluş Savaşında vermiş olduğu büyük mücadelede erkeği ile omuz omuza cephedeki yerini almış, düşmana karşı silâhı ile savaşarak, cepheye kurşun taşıyarak, yaralı askerleri rehabilitasyon ederek, silâh ve giyecek imal ederek, vatanın kurtuluşunda ve bu günlere erişmemizde hak sahibi olmuştur.
-İşte o Türk kadını kapanan köyünün yolunu açmaya gelen ekipleri doyurdu, sıcak ekmeğini paylaştı.
kurtuluş savaşında türk kadınının ehemmiyeti
Atatürk, kadınlarımızın uygar, siyasal ve sosyal haklarına kavuşması gerektiğine inanıyordu. Türk kadınının bu vaziyetini Atatürk şu sözü en güzel şekilde ifade eder: “… Dünyada hiçbir milletin kadını, ben, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu Kadını kadar çaba gösterdim diyemez”.
Türk kadını için söylenmiş sözler
Çanakkale’de keskin nişancı Türk kadınlarının kahramanlıkları Avustralya arşivlerinden çıkkan yazılar
-Kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda Türk kadın savaşçılar Gelibolu Yarımadası’nın her karış toprağında yatan Mehmetçiklerin yanında göğüs göğüse çarpıştı.
-Kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda Türk kadın savaşçılar Gelibolu Yarımadası’nın her karış toprağında yatan Mehmetçiklerin yanında göğüs göğüse çarpıştı.
-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Azası Prof.Dr. A. Mete Tunçoku, yaptığı izahta, önceden inceleme fırsatı bulduğu Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinde bu konuyla alakalı pek çok vesikayla karşılaştığını söyledi.
-Bilhassa o dönemde askerlerin ”Keskin nişancı Türk kadınları”, ”Türk kadın savaşçıları” konularını anlatan mektup ve günlükleriyle karşılaştığını anlatan Tunçoku, Avustralya Piyade Er J.C. Davies’in annesine yazdığı şu mektupta kahraman Türk kadın savaşçılarından söz edildiğini anlattı:
”Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı, pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün süresince ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm. Güzel, yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında bir genç kızdı. Ölü ele geçirdiğimizde, yanında başka bir Türk’ün ölüsünü de bulduk. Genç kızın bedeninde tam 52 mermi yarası vardı.”
Prof. Dr. Tunçoku, Mısır’da yayınlanan ”The Egyptian Gazette” isimli gazetede yer alan ve bir askerin İskenderiye’den ailesine yazdığı mektubunda, Türk kadın savaşçılardan şöyle söz edildiğini söyledi:
”15 Ağustos 1915 pazar günü savaşa katıldık ve büyük bir tepeyi ele geçirme görevi aldık. Aynı zamanda çok can kaybı verdik. Şarapnel parçaları, makineli tüfek mermileri yanı sıra, pusuda ateş eden keskin nişancı Türk kadın savaşçıların ateşi altında sanki cehennemde ilerlemek gibi bir şeydi bizimkisi. Burada çarpışanların çoğu kadın ve kız. Kendilerini yeşile boyayıp, ağaç ve bodur nebatlarla uyum sağlamış.”
Yeni Zelanda’dan savaşmak için gelen Otago Birliği’ne üye bir askerin de savaştan sonra ülkesine döndüğünde, kendisiyle yapılan ses kayıtlı müzakere esnasında, ”Bir keskin nişancı Türk savaşçısını yakalamak için operasyon tertip ettiklerini, bu nişancıyı ele geçirdiklerinde şaşırıp, kadın olduğunu gördüğünü” söylediğini ifade eden Tunçoku, tüm bu örneklerin
Çanakkale Savaşları’nda bir takım kadın savaşçıların da rol aldığını, bunun ferdi bir kaç olaydan çok örgütlü bir eylem olduğu kanısına varıldığını kaydetti.
kurtuluş savaşında kahraman türk kadınları
msiz binlerce kadın kahramanın yanı sıra isimleri hali hazırda zihinlerde olan kadın kahramanlardan bazıları şöyle:
ONBAŞI HALİDE
Romancı Halide Edip Adıvar ise “Halide Onbaşı” olarak İstiklal Savaşı’na katıldı. Uzun müddet cephelerde savaşan Halide Onbaşı, savaş alanındaki faydalılıkları hasebiyle İstiklal Madalyası almaya hak kazandı. Türk bağımsızlık savaşının bir simgesi olan Adıvar, Türk edebiyatına kazandırdığı yapıtlar ile günümüz Türk gençlerine çeşitli dersler vermektedir.
KARA FATMA (FATMA SEHER)
“Kara Fatma” olarak tarihe geçen, 1888 Erzurum doğumlu Fatma Seher, Balkan Harbi’ne, Edirne’de görev yapan kocası subay Derviş Bey ile katılır. I. Dünya Savaşı’nda, ailesinden 9-10 kadınla Kafkas Cephesi’ne gider.
Kara Fatma, Mondros Ateşkesi’nden sonra eşi Ermeniler tarafından şehit edilen kadınları toplayarak, Ermeniler ile çarpışır.
Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek görev isteyen, kurduğu milis kuvvetiyle Bursa ve İzmit’in işgalden kurtarılması için mücadele eden Kara Fatma’nın müfrezesinde savaşanların sayısını 350’ye çıkardığı bilinir.
Sakarya ve Başkomutanlık muhaberelerine de katılan ve üsteğmenlik rütbesine kadar yükselen Kara Fatma, 1955 seneninde Erzurum’da vefat ederken, cumhuriyetin temellerinin atılmasında hisse sahibi olmanın mutluluğunu yaşamış kadın kahramanlardandı.
TARSUSLU KARA FATMA, GAZİANTEPLİ YİRİK FATMA
Asıl isimi “Adile” olan, “Adile Hala” ve “Adile Onbaşı” diye hatıralan kadın kahramanın, silah arkadaşları arasında “Kara Fatma” olarak anıldığı bilinir. 8-10 kişilik milis kuvvetiyle Afyon Savaşı’na katılan Kara Fatma, Tarsus’un kurtulmasında büyük faydalılıklar gösterir.
Gaziantepli Yirik Fatma ise Gaziantep’in Fransızlar tarafından daha tümüyle abluka edilmediği sırada, düşmanın hareket edeceği haberi gelince, buna karşı koymak için yola çıkan milis kuvvetine, itiraz edilmesine karşın zorla katılır.
Milis kuvvetlerine yardım eden “Nafize Kadın”, Yunanlılar tarafından yakalanarak, kuvvetler ile ilgili bilgi alınmak istenir, lakin Nafize Kadın eziyetlere karşı koyarak hiçbir bilgi vermez.
İKİ ERKEK ÇOCUĞUNU ŞEHİT VERDİ KENDİ GAZİ OLDU
Yunanlıların İzmir’e girmesiyle Ulusal Mücadele saflarında yerini alan Ayşe Hanım, İzmir’in Yunanlıların eline geçmesi üzerine Aydın’a gider. Aydın civarında kahramanca kavga eden Ayşe Hanımın burada büyük erkek çocuğu şehit düşer. I. ve II. İnönü Savaşlarına katılan Ayşe Hanım, ikinci erkek çocuğunu da bu savaşlarda şehit verir. Sakarya Alan Muharebesi’ne de katılan Ayşe Hanım, bu savaşta kasığından yaralanır ve rehabilitasyon gördükten sonra müfrezesine katılır.
GÖRDESLİ MAKBULE
Vatan işgal altındadır; Yunanlılar Sakarya Savaşı’nı kaybetmiş, mevzilerine çekilmişlerdir. Gördesli Makbule, kocası ile çete kurarak dağlara çıkar. 17 Mart 1922’de Kocayayla’da akım eden bir çatışmada Makbule, geri çekilen çete arkadaşlarını kınayarak cesaret verici bir konuşma sonrası düşmana saldırır ve başından aldığı kurşunla şehit düşer. Fakat silah arkadaşları düşmanı yenerler.
FRANSIZLAR’A YANLIŞ YOL GÖSTEREN REHBER KADIN
Adana ve yöresinde Fransızlar’a karşı verilen mücadelede yer alan ve milis kuvvetlerine katılan Rehber Hatice, 8 Mayıs 1920’de ulusal kuvvetler Pozantı’ya taarruzu başladığında, kritik bir vaziyete düşen Fransızları kandırarak rehberlik eder. Hatice, rehberlik yaptığı Fransızlar’a yanlış yol göstererek Karboğazı’na sokar. Boğazda sıkışan Fransızlar, Türk askerine tutsak düşer.
BİTLİS DEFTERDARININ HANIMI
Kahramanmaraş’ta düşmana karşı verilen mücadelede en fazla faydalılık gösterenlerin arasında Bitlis Defterdarının Hanımı da bulunmaktadır. Bitlis Defterdarının Hanımı denilen bu kadın kahraman da, Kayabaşı Semti’nde 8 düşmanı öldürmüş daha sonra erkek giysisi giyerek milis kuvvetlerine katılır.
TAYYAR RAHMİYE
Adana’nın kadın kahramanlarından Rahmiye Hanım da, 9. Tümen’in 1920 seneyin Şubat ayında Hasanbeyli civarında Fransızlar ile yaptığı muharebeye müfrezesiyle katılır. Muharebe sırasında ateş hattında kalan iki arkadaşını savunmak için ileri doğru atıldığından dolayı kendisine “Tayyar Rahmiye” lakabı verilir.
Temmuz 1920’de Osmaniye’deki Fransız karargahına yapılan hücumda arkadaşlarının tereddüdünü görünce, “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olduğunuz halde yerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diyerek hücuma geçilmesini sağladığı tarihi kaynaklarda bulunmaktadır
BİNBAŞI AYŞE
İstikbal Harbi ile ilgili yazılmış yapıtlarda göğüs göğüse çarpışmış pekçok Müslüman Türk kadınlarından söz edilir. Nene Hatun, Kara Fatma, Ayşe Çavuş isimleri pek sık zikredilen şahsiyetlerdir. Binbaşı Ayşe de, ismini hep gönül borcu duygularıyla anmamız gereken kahramanlar arasındadır. Binbaşı Ayşe, bizzat kendi serüvenini şöyle anlatmaktadır:
“…Büyük harpte Kafkas Cephesi’nde yaralanarak can veren kocamın ve tüm vatan evlatlarının intikamını almaya and içmiştim. Allah, bu fırsatı 15 Mayıs (1)335–(1919)’da bana verdi. İzmir’i Yunanlılar işgal ettiği sırada ilk direncimiz bitip şehre Yunanlılar hâkim olunca Aydın’a gittim. Orada faaliyete geçerek bir Kuva–yı Milliye birliği teşkil edip, bilâhare Nuri Çetesi’ne katıldım. Aydın muharebelerini yaptıktan sonra Koçarlı’ya çekildik. Bu sûretle, bilfiil atıldığım İstiklal Mücadelesi’ne başından sonuna kadar katıldım.
İlk kez Sakarya’da sol kasığımdan piyâde kurşunu ile yaralandım. Gezici hastanede rehabilitasyondan sonra tekrar müfrezeme iltihak ettim. Büyük Taarruz’da Mürsel Paşa Fırkası’na iltihak ettik. Ve Ahır Dağları’ndan düşman gerilerine akmağa memur edildik. İzmir’e ilk giden birlikler arasında ben de vardım. Ancak, aynı zamanda bilyeyle sol bacağım kırıldı.”…
Binbaşı Ayşe, kocasının en değerli birer yâdigârı olarak gizlediği süslerini satarak at, mavzer, giysi ve çizme tedarik etmiş ve bu mücadelede, derece derece terfi ederek Binbaşılığa kadar yükselmiştir.
SÜREYYA SÜLÜN HANIM
İşte kahraman Türk kadınlarından bir kahraman; Ulusal Mücadele yıldızlarından bir yıldız daha: Süreyya Sülün Hanım…Van’da doğmuştur. Yaşadığı kasaba, düşmanın korkunç zulüm ve tarruzuna maruz kalmış, babası şehit olmuştur. Nihayet, biraraya gelen beşyüz civarında cengaver, Erek kasabasında toplanarak aziz topraklarını savunmaya karar verirler. Ve tabii, Süreyya Sülün hanım ve üç kardeşi de bu kahramanlar alanındadır.
…Yoğun bombardıman altında ilerleyerek Karaköse’ye gelen bu kahraman Kuva–yı Milliyeciler, Murat Irmağı boylarında tam bir buçuk ay düşmanla çarpıştılar. Beyazıd’a doğru yürürken yürekler acısı bir manzara ile karşılaştılar. Binlerce Türk köylüsünün eziyetler içinde can vermiş cesetlerini gördüler. Bu mezalimi yapan düşmana kinle taarruz edenlerin başında Süreyya Sülün hanım vardı…
Iğdır civarında kanlı çarpışmalar oldu. Düşman birlikleri çok kuvvetli ve Rusya’dan devamlı surette destek alıyordu. Beşyüz yiğit, senemeden, kaçmadan döğüştüler. Can veriyor, teslim olmuyorlardı. Bu muharebede Süreyya Hanımın üç kardeşi ansızın şehadet şerbetini içtiler. Kardeşlerinin kollarında can vermesine karşın senemedi ve cenk alanını ayrılmadı. Kala kala dört kişi kalmışlardı. Daha sonra Karaköse’ye çekilen Süreyya Sülün Hanım, burada Ziverbey Taburu’na iltihak etti. Bir ara yaralandı ve Erzurum’a döndü
NENE HATUN (1857 – 1955)
Tarihimize “93 Harbi” isimiyle geçen Türk-Rus savaşında Erzurum’un Aziziye Tabyası’nda gösterdiği kahramanlıkla ismini tarihe yazdıran Türk kadını. Erzurum’da doğdu, tam doksansekiz sene orada yaşadı. Bir kahramanlık simgesi olarak tanındı ve anıldı. Ömrünün son demlerini “Üçüncü Silahlı güç’nun annesi” olarak geçirdi. 1955 yılında “Yılın Annesi” seçildikten sonra, 22 Mayıs 1955 günü Erzurum’da zatürreeden vefat etti, Aziziye Şehitliğine gömüldü.
Nene Hatun, Erzurum’da dogdu. 98 yil Erzurum’da yasadiktan sonra yeniden Erzurum’da, zatürre hastaligindan hayata vedâ etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadinlar Birligi tarafindan ANNELER ANNESI seçilmisti.
NEZAHAT HANIM
Gördes ve Inönü alan savaslarinda , çarpismalara katilan 70. Alay Komutani Hafiz Halit Beyin kizi olan Nezahat Hanim 8 yasinda öksüz kalmis ve babasiyla cephelerde dolasmistir. Askerlere hizmet ve cesaret veren Nezahat Hanim’in 100 den fazla düsman askeri öldürdügü bilinmektedir.


buse isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
deneme bonusu bonus veren siteler bahis siteleri canlı bahis siteleri güvenilir bahis bursa escort tuzla escort sincan escort kızılay escort rus escort etlik escort istanbul travesti eryaman escort çankaya escort etlik escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno escort escort escort travestileri travestileri Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort antalya rus escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan hurilerim.com Escort escort istanbul escort beylikdüzü escort ankara escort bornova escort balçova escort mersin escort wbahis
izmir escort adana escort adıyaman escort afyon escort ankara escort antalya escort balıkesir escort çanakkale escort bodrum escort bolu escort çorlu escort denizli escort edirne escort elazıg escort erzincan escort erzurum escort gaziantep escort hatay escort giresun escort ısparta escort
sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort